Bosnia-Hercegovina

En opplevelse av historie i moderne tid.

Bosnia-Hercegovina var tidligere en del av Jugoslavia, som besto av Slovenia, Kroatia, Bosnia, Serbia, Montenegro, Kosovo og Makedonia. Landets populære leder Josip Tito hadde sittet ved makten i mange år, men da han døde 1980 startet utfordringene med å holde landet samlet. Konflikter basert på etnisitet, religion og geografi eskalerte og det var grupper som ønsket deling av landet. Det førte til at folkegruppene i Jugoslavia ble kastet inn i en veldig vanskelig periode med vold, hat og blodige militære konflikter. Bosnia fikk lide ekstra mye, som den mest sammensatte republikken i Jugoslavia. En av de mest omtalte krigshandlingene i denne konflikten var da serbiske styrker inntok Srebrenica og henrettet 8000 bosniske gutter og menn.

Nå er det over 20 år siden det ble fred og innbyggerne har vært gjennom krevende forsoningprosesser. Bosnia er idag et fredelig men fattig land med stor arbeidsledighet. Det er fortsatt ulike folkegrupper med lite samhandling mellom gruppene. Selv om konflikter og uenighet fortsatt eksisterer, holdes meningsutvekslinger i dag på et fredelig nivå. Bosnia har tross alt vært et av få steder i verden hvor ortodokse kristne, katolske kristne og muslimer lever sammen, og det har de gjort i flere hundre år. Bosnia kan kanskje lære folk i andre land noe om toleranse?

Totalt kostet krigen 100 000 bosniere livet, og rundt 2,5 millioner mennesker fra alle de jugoslaviske folkegruppene ble drevet på flukt – mange kom også som flyktninger til Norge mens krigen pågikk.

En fredsavtale ble underskrevet i Bosnia 14. desember 1995. Mens krigen raste hadde det eksistert mye hat. Gode naboer hadde blitt fiender og mistenksomhet og redsel gjorde livet svært vanskelig.

Ifølge folketellingen i 2013 var ca. 54 % av innbyggerne bosnjaker, dvs. bosniere med muslimsk tro, ca. 32 % serbere, altså bosniere med ortodoks-kristen bakgrunn og ca. 11 % kroater, bosniere som er katolsk-kristne.
Landet ligger i et fjellandskap med mange dype daler og elver, ikke så ulikt Norge. I nord flater landet ut i et fruktbart slettelandskap med store jordbruksområder. I sør er det en kort kystlinje på bare 26 km mot Adriaterhavet. Der ligger landets eneste kystby, Neum. Hovedstaden heter Sarajevo. Andre byer er Mostar, Trebinje, Bihac, Zenica og Tuzla. Landet grenser til Kroatia, Serbia og Montenegro.